Паста с патладжан и чери доматчета

Продукти

  • 250 г паста по избор (напр. пене, фузили)
  • 1 ч.л. захар
  • 50 г босилек листа
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 300 г чери доматчета
  • 2 скилидки чесън небелени
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 патладжан нарязан

Време: 30 мин.
Ниво: лесно

Large pasta s patladzhan i cheri domatcheta

Начин на приготвяне

  1. Загряваме фурната на 220 градуса. В тавичка за печене разбъркваме патладжана със зехтина и целите скилидки чесън. Подправяме с малко сол и черен пипер, и запичаме за 10 минути. 
  2. Добавяме доматите, оцета и захарта, и печем още 5 минути. Междувременно сваряваме пастата и я отцеждаме.
  3. Когато зеленчуците омекнат, изваждаме чесновите скилидки, отрязваме краищата им и изстискваме чесъна от обелките. Намачкваме го с вилица и го връщаме в тавата при зеленчуците, заедно със ситно нарязаният босилек. 
  4. Разбъркваме и едновременно с това леко намачкваме чери доматчетата. Добавяме сварената паста, разбъркваме още веднъж и разделяме сместа в 2 купи или по-дълбоки чинии.