Пай с круши и бяло вино

Продукти

  • За масленото тесто:
  • 1 яйце
  • 50 г пудра захар
  • 150 г брашно
  • 100 г масло
  • За плънката:
  • 1 пак. ванилена захар
  • 1 лимон настъргана кора
  • 10 г нишесте
  • 50 мл. бяло вино
  • 80 г захар
  • 180 г круши обелени и нарязани

Време: 100 мин.
Ниво: средно

Large pay s krushi i byalo vino

Начин на приготвяне

  1. Сваряваме нарязаните круши заедно със захарта и виното. Разтваряме нишестето със студена вода и доливаме като бъркаме непрекъснато докато се сгъсти. Накрая добавяме ванилената захар и настърганата кора от лимон. Оставяме да се охлади.
  2. Замесваме тестото от размекнатото масло, брашно, яйце и пудра захар. Оставяме го за 1 час в хладилника.
  3. Разточваме кора от тестото с дебелина 0.5 см. 
  4. Разстиламе тестото в намазнена форма за пай и покриваме и стените. Изсипваме охладената плънка. 
  5. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 20 минути (до зачервяване). 
  6. Преди сервиране, по желание поръсваме с натрошени ядки.