Печени яйца по провансалски

Продукти

  • 3 с.л. масло
  • 1 щипка риган
  • 500 г домати обелени
  • 1 глава лук , ситно нарязана
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • 8 яйца кокоши или 12 пъдпъдъчи яйца
  • 2 с.л. магданоз , ситно нарязан
  • 2 с.л. босилек , ситно нарязан
  • 4 с.л. грюер или кашкавал, настърган
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Време: 35 мин.
Ниво: средно

Large pecheni yaytsa po provansalski

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме доматите на ситно. С половината масло намазваме топлоустойчиви купички или гювечета. Загряваме останалото и лагаме лука в него да се зачерви на умерен огън.
  2. Добавяме доматите и ригана. Посоляваме на вкус и оставяме да поврат около 10 минути, като разбъркваме от време на време.
  3. Смесваме доматения сос със сметаната и го разпределяме в купичките. Върху него чукваме по 2 кокоши или по 3 пъдпъдъчи яйца и поръсваме с магданоза и босилека, разбъркани с грюера. Запичаме за 15 минути във фурна, загрята на 180 градуса.