Печено пиле със зеленчуци

Продукти

  • 1 морков
  • 300 г картофи
  • 2 глави лук
  • 300 г гъби
  • 2 с.л. масло
    размекнато, на стайна температура
  • черен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус
  • 1 лимон
  • 1 пиле
  • 3 стръка мащерка
  • червен пипер
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и подсушаваме пилето. Натриваме го отвътре и отвън със сока от половин лимон, сол, черен и червен пипер. Намазваме го добре с маслото.
  2. Нарязваме другата половина от лимона на кубчета и го слагаме в кухината на пилето, заедно с прясната мащерка.
  3. Слагаме пилето в тавичка и го печем на 220 градуса, около 10 минути. След това намаляваме фурната на 180 градуса и печем още около 40 минути.
  4. През това време нарязваме зеленчуците на филийки. Запържваме картофите леко в мазнина - колкото да придобият лека коричка, но да не са напълно готови. Поставяме зеленчуците в тавата, около пилето. Посоляваме ги леко. Печем още 30 минути.