Печено свинско с гъши дроб

Продукти

  • 150 г гъши дроб
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 2 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус
  • 80 мл. зехтин
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • 2 с.л. горчица
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 1,5 кг свинска плешка

Време: 80 мин.
Ниво: средно

Large pecheno svinsko s gashi dorb

Начин на приготвяне

  1. За свинското: Измиваме месото и го подсушаваме добре. 
  2. Почистваме скилидките чесън и ако са много големи, режем на половина.Обелваме морковите и ги нарязваме на удобни за шпиковане парчета. 
  3. От горната страна на парчето месо с остър тънък нож правим разрези във вид на филийки. От долната страна правим малки разрези, но достатъчно дълбоки, за да можем във всеки да поставим по парче чесън и морков. В някои от разрезите поставяме и по зрънце черен пипер.
  4. Смесваме горчицата и соевия сос, и с получената смес натриваме добре месото, така, че да влезе добре и в разрезите. 
  5. Поставяме месото в съда за печене, заливаме със зехтин, посоляваме, поръсваме с черен пипер, а след това заливаме с бялото вино и водата. Покриваме добре с алуминиево фолио и печем в предварително загрятата на 220 градуса фурна - първоначално за около 50 минути, след това намаляваме на 180 градуса и печем още около 40 минути. Проверяваме месото за готовност, махаме фолиото и запичаме до златисто. Нарязваме месото на порции, с големина според вкуса ни.
  6. За гъшия дроб: Слагаме гъшия дроб в предваритлено загрят с малко мазнина тиган и го запичаме от двете страни, до златисто. Нарязваме и него на порции.
  7. Сервираме като върху всяко парче свинско поставяме по парче гъши дорб.
  8.  По желание, може да гарнираме с картофено пюре и да полеем със соса останал при печенето на месото.