Печено телешко с грозде и праскови
Продукти
-
1
к.л.
сол
-
1
щипка
черен пипер
-
2
праскови
-
200
г
грозде
-
2
с.л.
течна сметана
, висококачествена
-
250
мл
вино бяло
-
200
г
лук
-
50
г
масло
-
200
г
моркови
-
1
кг
телешко месо
Начин на приготвяне
- Месото се поръсва със сол и пипер, намазва се с маслото и се запича на 200 ºС във фурна заедно с предварително почистените и нарязани зеленчуци и чаша и половина вода.
- Щом месото започне да се запича, се изсипва бялото вино. По време на печенето се полива от време на време със соса и се долива вода.
- Изважда се от тавата и се запазва на топло.
- За соса: В тавата се изсипва малко вода, после сосът се пасира. Прасковите се нарязват на две и се отстраняват костилките. Гроздовите зърна се разполовяват и се отстраняват семките.
- Към соса се добавят прасковите и гроздето заедно със сметаната, след кеото се сгорещява. Подправя се със със сол и черен пипер и се сервира отделно от месото.