Пикантно телешко

Продукти

  • 1 к.ч. коняк
  • 2 ч.ч. бульон
    от кубче
  • олио
    за пържене
  • 2 ч.ч. червено вино
  • парче сланина
    за шпиковане
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 кг. телешко месо
  • парче сланина
    с кожата
  • 2 глави лук
  • 2 „гвоздейчета“ карамфил
  • 2 дафинови листа
  • 2 щипки захар
  • 0,5 ч.л. джинджифил
  • 0,5 ч.л. индийско орехче
  • 0,5 ч.л. майоран
  • 0,5 ч.л. мащерка
  • малко нишесте
    (брашно)

Начин на приготвяне

  1. Натриваме месото със сол и черен пипер, шпиковаме го със сланина и го оставяме за няколко часа в червеното вино, като го обръщаме няколко пъти. 
  2. Подсушаваме го, нарязваме го и го запържваме от всички страни в горещата мазнина. 
  3. Доливаме постепенно червеното вино, бульона и коняка, добавяме няколко парчета сланина с кожата, нарязания на едро лук, карамфила, дафиновите листа. Поръсваме със захарта, джинджифила, индийското орехче, сухите мащерка и майоран. 
  4. Задушаваме месото на слаб огън. 
  5. Прецеждаме соса, посоляваме, ако е необходимо и го стягаме с малко нишесте (брашно).
  6. Ястието гарнираме със ситно нарязан магданоз.