Пиле с гъби, бяло вино и сметана

Продукти

  • 100 г топено сирене
  • 2 с.л. олио
  • черен пипер на вкус
  • 2 с.л. масло
  • брашно за овалване
  • 200 мл бяло вино
  • 100 мл растителна сметана
  • 3 стръка мащерка
  • 1 скилидка чесън
  • 500 г пилешки гърди
  • 500 г печурки
  • сол на вкус

Време: 60 мин.
Ниво: средно

Large pile s gabi byalo vino i smetana

Начин на приготвяне

  1. Пилешките гърди се нарязват. Гъбите се почистват от пънчетата, обелват се и се режат натънко. Чесънът се наситнява. 
  2. Месото се овкусява със сол и черен пипер. 
  3. Поръсва се с брашно и се разбърква. След това се слага в цедка, за да падне излишното брашно, запържва се в половината от маслото и олиото и се изважда. 
  4. Гъбите, чесънът и наситнената мащерка се запържват в същия съд в останалата половина от олиото и маслото. 
  5. Налива се виното. 
  6. Щом течността се редуцира, се добавя сметаната.
  7. Прибавя се сиренето. 
  8. Месото се връща в съда. 
  9. Налива се много малко вода, колкото да се разреди леко сосът. Готви се още 2–3 минути и се дърпа от котлона.  
  10. Ястието се сервира горещо, с гарнитура по избор.