Пиле Терияки

Продукти

  • 3 пилешки филета от гърдите
  • за гарнитура:
  • 1 ч.ч. ориз сварен
  • пресни зеленчуци
  • за маринатата:
  • 60 мл соев сос лек
  • 60 мл бяло вино сухо
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. джинджифил настърган
  • 1 скилидка чесън

Време: 160 мин.
Ниво: лесно

Large pile teriyaki

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и подсушаваме внимателно пилешкото месо.
  2. Загръщаме всяко парче месо в намаслена плътна хартия и с помощта на чукче за месо или точилка го начукваме до дебелина от около половин сантиметър. 
  3. В купа смесваме всички продукти за маринатата и разбиваме добре, докато се разтвори напълно захарта. 
  4. Получената марината изсипваме в тава за печене, подреждаме пържолите и ги овалваме добре в течността. 
  5. Покриваме съда и оставяме в хладилника за 1-2 часа, като от време на време обръщаме месото.
  6. Загряваме на средно висока температура скара или оребрен тиган, а през това време отцеждаме добре пържолите, като запазваме маринатата. 
  7. Намаляваме температурата и нареждаме парчетата месо. 
  8. Запичаме от всяка страна за около 15 минути, до готовност. 
  9. Преди да дръпнем от скарата, намазваме с маринатата от двете страни. (Ако обичаме с повече от нея, намазваме, след като свалим от огъня). 
  10. Поднасяме с ориз и зеленчуци.