Продукти
-
300
г
гъби
-
2
бр
праз
, тънко нарязан
-
3
с.л.
масло
-
4
ч.ч.
бульон
, пилешки
-
800
г
пилешки гърди
-
2
стръка
целина
-
1
ябълка
, кисела
-
1,4
ч.ч.
ябълков оцет
-
1,2
ч.л.
мащерка
, сушена
-
1,2
ч.ч.
течна сметана
-
сол
на вкус
-
черен пипер
на вкус
|
Време: 70 мин.
Ниво: лесно
|
Начин на приготвяне
- Изсипваме пилешкия бульон в дълбока тенджера.
- Изплакваме много добре пилешките гърди със студена вода и ги поставяме в бульона. Оставяме да къкри на слаб огън за около 15-20 минути, докато се сварят. Периодично отстраняваме пяната от бульона и я изхвърляме.
- Изваждаме пилешкото месо в отделен съд, за да се охлади и го накъсваме на малки парченца, а бульона изсипваме в купа, като го прецеждаме през ситна цедка. Почистваме тенджерата с кухненска хартия.
- Използваме същата тенджера и разтапяме маслото на средно висока температура.
- Леко сотираме праза и целината за не повече от десет минути, докато омекнат.
- Добавяме гъбите и пържим още 2-3 минути. След това добавяме ябълките на кубчета и пържим, докато омекнат.
- Връщаме прецедения бульон от пилето в съда със зеленчуците, добавяме ябълковия оцет, сушената мащерка и сметаната. Оставяме ястието да къкри за около 20-30 минути, като съдът е частично покрит с капак.
- След като бульонът и зеленчуците се сварят пасираме сместа, до получаване на еднородна консистенция.
- Добавяме накъсаното пилешко месо. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.
- Загряваме ястието на ниска температура за около десет минути.
- Супата сервираме гореща, по желание гарнирана с малко заквасена сметана и резенчета гъби.
|