Пилешки гърди с прошуто, пармезан и бадеми

Продукти

  • 10 мл. зехтин
  • 30 г филиран бадем и пармезан, смлени на фина прах
  • 30 г прошуто крудо
  • 150 г пилешко филе
  • за чътнито:
  • 0,4 морков
  • 1 зелена ябълка
  • 4 връхчета селъри
  • 0,5 люта чушка
  • 20 г стафиди
  • 20 г джинджифил , пресен
  • 1 с.л. кафява захар
  • 20 мл. винен оцет
  • 20 мл. сок от лайм
  • 60 мл. бяло вино
  • и още:
  • 50 г мед
  • сок от половин лайм
  • 50 г масло
  • 30 г течна готварска сметана , (животинска)

Време: 55 мин.
Ниво: професионално

Large pileshki gardi s proshuto parmezan i bademi varhu chatni ot yabalki

Начин на приготвяне

  1. Сгответе пилешкото в умерено нагрят тиган с малко мазнина за по 3-4 минути от всяка старна.
  2. Поръсете пилешкото с половината от бадемите с пармезан и го завийте в два листа прошуто. 
  3. Загрейте фурната до 200 градуса и запечете за 5 минути 
  4. Поръсете с останалия бадемов пармезан и допечете до златисто.
  5. Измийте и обелете моркова, ябълката и крушата и ги изчистете от семки.
  6. Нарежете ябълката, крушата, моркова, джинджифилът и селарито на ситни кубчета.
  7. Смесете всички продукти и гответе на слаба температура около 30 минути. 
  8. Меда, маслото и сока от зелен лимон, затоплете в тиган. 
  9. След като заврат, отстранете от котлона и прибавете сметаната. Разбъркайте соса и отново затоплете, за да се сгъсти.
  10. В подходяща чиния оформете чътни от ябълка, круша и морков, пилешките гърди и залейте със соса. 
  11. За декорация използвайте листа от мента и селари.