Питка с паричка

Продукти

  • паричка
  • 2 г сол
  • вода хладка
  • 15 г мая
  • 40 мл. олио растително
  • 10 г захар
  • 0,5 ч.л. сода
  • 1 кг. брашно

Време: 55 мин.
Ниво: лесно

Large pitka s parichka

Начин на приготвяне

  1. Размиваме маята с малко топла вода, добавяме захарта и малко брашно, разбъркваме, и оставяме на топло място да втасва
  2. Пресяваме брашното два пъти и в средата му правим кладенче, в което изсипваме втасалата мая.
  3. Прибавяме солта и содата, сипваме водата и замесваме тестото. 
  4. В края на месенето, потапяме ръце в олиото и преместваме още веднъж питката. 
  5. Слагаме паричката и я оформяме. 
  6. С останалото олио намазваме тавичката и слагаме в нея питката. 
  7. Оставяме я да втасва на топло около 40 минути.
  8. Печем питката в умерена фурна (180-200 градуса), около 40 минути.