Продукти
-
700
г
брашно
-
3
яйца
леко разбити
-
1
с.л.
пудра захар
-
70
г
масло
разтопено
-
320
мл.
прясно мляко
топло
-
35
г
мая
прясна
-
1
ч.л.
сол
-
1
жълтък
за намазване
Начин на приготвяне
- Разтваряме маята и захарта в 100 мл. от топлото мляко, разбъркваме, покриваме и оставяме на топло да втаса за около 15 минути.
- Пресяваме брашното и солта, в купа. Правим кладенче в средата.
- В кладенчето изсипваме разбитите яйца, маята и останалото прясно мляко.
- Замесваме меко тесто, изваждаме го от купата, поставяме го върху леко набрашнен кухненски плот и месим около 15 минути, като постепенно прибавяме разтопеното масло, докато не се поеме изцяло от тестото.
- Оформяме тестото на топка, поставяме го в намаслена купа, покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса около час.
- Втасалото тесто разделяме на 7 равни части. Оформяме ги на топки и поставяме ги на разстояние една от друга, върху постлана с хартия за печене "Fino" тава. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса около 50 минути.
- Намазваме питките с разбит жълтък.
- Печем 35-40 минути в загрята до 180 градуса фурна.