Начин на приготвяне
- За блата: бакпулвера объркваме с брашното. Маслото разбиваме със захарта и ванилията. Едно по едно, прибавяме яйцата, на ниска степен на миксера. Прибавяме и сока на портокала, какаото, и на малки части - брашното с бакпулвера.
- Намасляваме формата за печене. Изсипваме сместа и върху нея нареждаме черешите.
- Печем на 220 градуса, около 20-25 мин. Проверяваме с клечка за готовност.
- За сиропа: карамелизираме захарта. Отстраняваме от котлона и прибавяме внимателно сока от портокала и водата. Връщаме на котлона и оставяме да ври докато се разтвори карамела.
- За изравняване: разтваряме конфитюра на водна баня до втечняването му.
- За заливката: шоколада и маслото разтопяваме заедно в микровълновата, за около 30-40 секунди. Разбъркваме добре и е готов за заливка.
- За украсата: измиваме и подсушаваме ягодите, за да не пресече от водата шоколада. Готовият блат, още горещ, вадим от тавичката и поставяме в чиния за сервиране.
- Сиропираме със студения карамелов сироп. Може и обратното - да изчакаме блата да изстине и да сиропираме с горещ сироп.
- Намазваме с топлия конфитюр и оставяме за десетина минути да стегне.
- Заливаме с разтопения шоколад и подреждаме плодовете, докато не е стегнал шоколада. След като стегне шоколада, поръсваме сладкиша с кокосови стърготини.
- Охлаждаме преди сервиране.
|