Плодова Шарлота

Продукти

  • 25 г желатин
  • 1 лимон
    кората
  • 1 компот
    от ягоди
  • 2 кофички кисело мляко
  • плодове
    малко пресни ягоди, боровинки и малини, за украса
  • 24 бишкоти

Начин на приготвяне

  1. Обграждаме кръгла купа, форма за Шарлота, голяма кексова форма или дълбока тавичка с намокрените в сока от компот бишкоти. 
  2. Смесваме плодовете от компота с киселото мляко и настърганата кора от лимона. Желатина накисваме във вода и го заливаме с 2 лъжици затоплен сок от компота. Така разтопеният желатин смесваме с киселото мляко и с плодовете. 
  3. Изсипваме сместа във формата и оставяме да престои в хладилника 12 часа. 
  4. Преди да сервираме, изваждаме тортата от формата (за да я извадим лесно, минаваме с дълъг остър нож по стените - от вътрешната страна на стените, на формата) и по желание, украсяваме с ягоди, боровинки и малини.