Продукти
-
42
г
мая
, прясна
-
850
г
брашно
-
125
мл
олио
-
1
ч.л.
захар
-
250
мл
прясно мляко
, топло
-
100
г
масло
-
10
г
маково семе
-
1
ч.л.
сол
-
2
яйца
+ 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне
- Топлото мляко изсипваме в купа и добавяме натрошената мая и захарта. Разбъркваме добре, докато се разтворят съставките. Оставяме да престои 10 минути.
- В купа слагаме около 500 г от брашното. Добавяме престоялата мая, олиото, солта, двете яйца и разбъркваме с лъжица. След като се получи лепкаво тесто, махаме лъжицата, добавяме останалото брашно и започваме да месим с ръце.
- Готовото тесто разделяме на 8 равни части и ги оформяме на топки. Всяка топка разточваме на кора, която намазваме с разтопеното масло.
- Подреждаме ги една върху друга. След като сме готови с всички кори, набрашняваме плота, слагаме корите и поръсваме и отгоре с брашно. Внимателно разточваме по-голяма кора.
- Кръга разделяме на 8 триъгълника. Всеки триъгълник увиваме като кифличка, като започваме от по-широката страна. Всяка кифла разрязваме на две.
- С малко масло намазваме дълбок съд и подреждаме половинките "кифлички", като в средата поставим три изправени, а отстрани нареждаме "легнали" останалите. Намазваме с жълтък и поръсваме с маковото семе. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 30 минути.
- Печем погачата в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.
* Погача "Слънце" може да приготвите с уредите на Tupperware