Погача

Продукти

  • 100 г сирене натрошено
  • 1 пак. масло
  • 100 г стафиди сушени
  • 500 г брашно
  • 1 пак. мая суха
  • 2 с.л. олио
  • 2 с.л. мед
  • 1 ч.л. сол
  • 200 мл. прясно мляко затоплено

Време: 60 мин.
Ниво: трудно

Large pogacha

Начин на приготвяне

  1. Замесваме меко тесто от млякото, маята, солта, меда, олиото и брашното. Месим, добавяйки брашно, докато спре да лeпне.
  2. Оставяме да втаса. 
  3. След като хубаво втаса разточваме кора, дебела около 0,5 см. Намазваме кората обилно с чисто масло, поръсваме с натрошеното сирене и навиваме на руло. Режем ги през 2 см. на няколко "пънчета". 
  4. На голямо разстояние едно от друго ги подреждаме в 26 см. тавичка. Отново оставяме да втасва, но този път във фурната, на 50 градуса. След като се долепят пънчетата, ги вадим от фурната и ги намазваме с прясно мляко или белтък, и ги поръсваме със стафидите.
  5. Печем на 150 градуса до готовност.