Постни зелеви сърми на фурна

Продукти

  • червен пипер
  • 1 с.л. доматено пюре
  • сол
  • чубрица
  • черен пипер
  • олио
  • 1 стрък праз лук
  • 200 г ориз
  • 1 кисела зелка
  • 1 сушена люта чушка

Време: 70
Ниво: лесно

Large postni sarmi na furna

Начин на приготвяне

1. Нарязваме на ситно праз лука, задушаваме в олиото с малко сол, чубрица и черен пипер, нарязаната сушена чушка и малко вода, докато омекнaт. Добавяме ориза и запържваме докато стане стъклен.

2. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода, добавяме доматеното пюре и червения пипер. Задушаваме ориза за около 5-8 минути. Сваляме го от котлона и покриваме с капак, за да се задуши и изстине.

3. Приготвяме зелевите листа, като премахваме дебелата жилка на листото. Завиваме сърмите и ги подреждаме в тавичка. Покриваме ги със зелеви листа. Поливаме с олио и добавяме малко от зелевия сок.

4. Покриваме с капак и печем на загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин. След това сваляме капака и оставаме сърмите да се запекат, като махаме и зелевите листа.