Празнична погача
Продукти
-
3
яйца
-
1
с.л.
захар
-
1
с.л.
сол
-
5
с.л.
кисело мляко
-
4
с.л.
олио
-
300
мл.
прясно мляко
-
1
кубче
мая
-
1
кг.
брашно
Начин на приготвяне
- Смесваме маята с половината от прясното мляко, щипка сол, захар и малко брашно. Изчакваме докато втаса.
- Правим кладенче в предварително пресятото брашно и замесваме меко тесто. Бием го 100 пъти в масата или плота и го оставяме да престои 20-30 минути. След това бием още 100 пъти (за да стане на конци).
- Разделяме го на 9 топки и го омесваме леко. Оставяме го още десетина минути да втаса.
- Първо разточваме първите четири топки, като ги мажем с разтопено масло помежду им. След това ги режем на 8 пачета (не до края) отвътре навън, и ги завиваме нагоре.
- След това разточваме другите четири топки, но на по-малък кръг. Отново ги режем на 8 триъгълника и ги обръщаме, като ги слагаме върху образувания кръг от първите разстлелени топки. В средата слагаме деветата топка и оставяме да втаса отново.
- Намазваме питката с жълътка и печем в силна фурна, първо на 220 градуса, после намаляме на 180 градуса.
- По желание поръсваме питката със сусам.