Ризото с грах и мента

Продукти

  • сол
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • 10 г мента
  • 15 г босилек
  • 1 ч.ч. грах
    от консерва
  • 1 ч.ч. вино
    , сухо
  • 1,5 ч.ч. ориз
  • 1 лук
  • 2 с.л. масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 5 ч.ч. бульон
    , зеленчуков

Начин на приготвяне

  1. Изсипваме зеленчуковия бульон в голяма тенджера и оставяме леко да заври.
  2. Маслото и зехтина загряваме на слаб огън в незалепващ тиган. 
  3. Добавяме нарязания на ситно лук и щипка сол. Запържваме за около пет минути. Изсипваме почистения ориз и разбъркваме добре.
  4. Изсипваме виното и оставяме, докато не се изпари напълно.
  5. Постепенно изливаме малко от зеленчуковия бульон, като разбъркваме с дървена лъжица. Останалата част от бульона изсипваме, когато предишната се е абсорбирала напълно.
  6. Добавяме граха, ментата и босилека.
  7. Овкусяваме със сол и черен пипер.
  8. Ястието сервираме горещо.