Ризото с миди и скариди |
|
Продукти
|
Време: 30
|
Начин на приготвяне1. Измиваме добре мидите и изчистваме скаридите като ги обелваме. Запазваме главите. 2. В тиган слагаме 3 супени лъжици зехтин, нарязан на ситно лук и леко запържваме за 2 минути. Добавяме нарязания на ситно чесън и щипка чили и малко сол. Наливаме виното и оставяме да се изпари леко. Добавяме нарязани на кръгчета 10 скариди и мидите. Слагаме капак да се задушат за около 5-6 минути и сваляме от котлона. 3. Изсипваме тигана в купа и покриваме с капак. Слагаме в тигана 3 супени лъжици зехтин. Добавяме ориза, главите на скаридите, малко бяло вино и започваме да запържваме ориза докато стане стъклен. 4. Добавяме горещия бульон и оставяме 20 минути да поеме течността, опитваме и добавяме сол, ако е необходимо. След като е готов, махаме главите на скаридите, добавяме маслото и разбъркваме, за да добие кремообразна консистенция. 5. Може да отстраним предварително черупките на мидите, като оставим само няколко за декорация, добавяме скаридите и мидите към ориза. 6. В отделен тиган слагаме сол на дъното и запичаме за 1-2 минути останалите 10 скариди и ги използваме за декорация при сервиране. 7. Сервираме ястието топло и го поръсваме с едро нарязан магданоз. Сервираме с бяло вино. |