Ризото с тиква и лук

Продукти

  • 500 г тиква
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 160 г ориз
  • 100 мл бяло вино
  • 500 мл бульон
    с вкус по избор
  • 1 дафинов лист
  • 50 сирене
  • 75 г краве масло
  • 1 стрък магданоз
  • сол
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязваме лука и чесъна. 
  2. Почистваме тиквата. Меката й част нарязваме на малки кубчета. 
  3. В дълбок тиган загряваме зехтина и запържваме за около 3 минути лука и чесъна. 
  4. Добавяме тиквата и ориза. Задушаваме за около пет минути. 
  5. Изсипваме виното и бъркаме добре, докато не се изпари. 
  6. Овкусяваме със сол и черен пипер. 
  7. Изсипваме половината от горещия бульон. Добавяме нарязания на ситно дафинов лист. 
  8. Оставяме ризотото на среден огън под капак, за около 20-25 минути, като през 1-2 минути изсипваме останалата част от бульона и разбъркваме. 
  9. По желание, преди сервиране поръсваме малко риган.