Салата със спанак и полента

Продукти

  • За полентата
  • щипка прясно настъргано индийско орехче
  • 0,5 ч.л. сол
  • 650 мл вода
  • 170 г царевичен грис
  • зехтин
  • За салатата
  • 50 гр бекон
  • 50 гр орехи
  • 150 гр пилешко бонфиле
  • 1 зелена ябълка
  • 200 гр бейби спанак
  • олио
  • зехтин
  • балсамов оцет
  • сол

Начин на приготвяне

1. Слагаме водата да заври и я подсоляваме. Добавяме царевичният грис и разбъркваме непрекъснато докато се сгъсти и сместа започне да се отделя от стените на съда. Отстраняваме от котлона добавяме индийското орехче.

2. Изсипваме полентата в намаслена със зехтин тавичка. Разпределяме равномерно и заглаждаме повърхността. Оставяме да изстине. Когато полентата стегне, обръщаме я върху дъска и я нарязваме на кубчета.

3. Измиваме спанака, нарязваме ябълката на кубчета и орехите на едри парчета.

4. Взимаме тиган и запържваме в малко олио пилешките бонфилета и бекона. Изваждаме ги от тигана, посоляваме ги и ги нарязваме на малки парчета.

5. Взимаме голяма чиния и подреждаме спанака, пилешките филета и бекон, ябълките и ореховите ядки и гарнираме с кубчета полента. По желание може да направим дресинг от зехтин и балсамов оцет.