Продукти
- за пълнежа:
-
0,5
ч.л.
кимион
на зърна
-
2
с.л.
олио
-
1
с.л.
синап
-
0,5
ч.л.
чили на прах
-
0,5
ч.л.
черен пипер
, смлян
-
1
щипка
канела
-
1
щипка
кориандър
, смлян
-
1
щипка
бахар
, смлян
-
0,5
ч.л.
кимион
, смлян
-
1
червена чушка
, нарязана на малки кубчета
-
3
с.л.
грах
- замразен или консервиран
-
300
г
картофи
- сварени, леко смачкани с вилица
-
1
люта чушка
, нарязана на ситно
-
1
ч.л.
лимонов сок
-
сол
на вкус
-
2
ч.ч.
олио
за пържене
- за тестото:
-
1
щипка
чили
на прах
-
0,5
ч.л.
сол
-
2
с.л.
вода
-
60
мл.
олио
-
1,5
ч.ч.
брашно
Начин на приготвяне
- За плънката: Загряваме олиото за плънката и в него слагаме кимиона на зърна, синапа и лютата чушка. Когато станат ароматни, добавяме картофите, граха и чушката. Добавяме останалите подправки и сол на вкус. Разбъркваме 3-4 минути на огъня. Накрая добавяме лимоновия сок. Охлаждаме.
- За тестото: Смесваме брашното, олиото, солта и водата и замесваме твърдо тесто. Ако има нужда, доомесваме с още малко брашно. Оставяме да почине 20 минути.
- Разделяме тестото на 4 парчета, които разточваме на кръгове с диаметър 15-18 см. Всеки кръг разделяме на две. В средата на всяка половинка слагаме по 1-2 с.л. от пълнежа, краищата на тестото намокряме с вода и ги прихлупваме, така че да се получи конус. Тестото защипваме с мокри пръсти, за да се залепи добре.
- Пържим самосите на умерен огън по 2-3 минути от всяка страна, докато се зачервят добре.