Сарми с кисело зеле

Продукти

  • сол
  • джоджен
  • 70 мл. олио
  • черен пипер
  • 1 праз лук
  • 1 морков
  • 1 ч.ч. ориз
  • зехтин
  • 500 гр кайма смес
  • 400 г кисела зелка листа

Време: 40 мин.
Ниво: лесно

Large zelevi sarmi

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме на ситно праз лука и моркова. Запържваме ги на тиган в малко зехтин. Добавяме каймата и запържваме за около 5-6 мин.
  2. Добавяме ориза и пържим докато стане стъклен, доливаме малко гореща вода. Задушаваме ги за 5-10 минути в тигана.
  3. Сваляме от котлона и добавяме подправките. Разбъркваме хубаво.
  4. Във всяко зелево листо слагаме по 1 лъжица от сместа и загръщаме сърмичките. По желание можем да напълним и няколко сухи червени чушки, които предварително сме накиснали в гореща вода, за да набъбнат.
  5. Нареждаме ги в тенджера, в която сме разстлали предварително няколко зелеви листа.
  6. Заливаме с 2 чаени чаши вода и затискаме с обърната чиния.
  7. Оставяме ги да врат на умерен огън до готовност.
  8. Сервираме топли.