Продукти
-
200
г
доматена паста
-
1
кг.
тесто
хлебно, втасало
-
1
ч.л.
черен пипер
счукан
-
0,5
връзка
магданоз
ситно нарязана
-
2
к.ч.
олио
-
160
г
орехи
счукани
-
1
ч.л.
сол
-
9
глави
лук
-
1
кг.
шаран
Начин на приготвяне
- Изчистваме и нарязваме лука на филийки. Поставяме го да се пържи в част от олиото. Сваляме го от огъня преди да са е зачервил и го посоляваме. Прибавяме счуканите орехови ядки, ситно нарязания магданоз и една лъжичка счукан черен пипер. Разбъркваме сместа и я разделяме на 6 части.
- Вземаме около 1 кг. втасало хлебно тесто и го разделяме на 7 топки. Разточваме ги на средно големи кори върху кухненския плот.
- Намазваме плота с масло и слагаме последователно една върху друга четирите кори, като ги мажем с половината от доматената паста, поръсваме с малко олио и с по 1/6 от ореховата смес. Върху четвъртата кора поставяме шараните, предварително добре изчистени и измити, с отрязани опашки и перки. Поливаме шараните с малко олио, намазваме ги с останалата половина от доматената паста и ги поръсваме с 1/6 от ореховата смес. Покриваме ги с петата и шестата кора, които също поръсваме с орехова смес. Изрязваме по формата на риба, и със седмата кора обвиваме ястието. Декорираме я с обратната страна на вилица или с "тъп" нож, за да оформим "люспи" и "очи". Намазваме я с масло.
- Печем в умерено силна фурна.
Съвет:
Голямо разнообразие от прясна риба и рибни продукти, може да намерите в магазините: "Carrefour", "Метро", "Пикадили" и "Темпо". (Магазините зареждат рибни продукти всеки вторник и петък).