Шаран в тесто на фурна

Продукти

  • 200 г доматена паста
  • 1 кг. тесто
    хлебно, втасало
  • 1 ч.л. черен пипер
    счукан
  • 0,5 връзка магданоз
    ситно нарязана
  • 2 к.ч. олио
  • 160 г орехи
    счукани
  • 1 ч.л. сол
  • 9 глави лук
  • 1 кг. шаран

Начин на приготвяне

  1. Изчистваме и нарязваме лука на филийки. Поставяме го да се пържи в част от олиото. Сваляме го от огъня преди да са е зачервил и го посоляваме. Прибавяме счуканите орехови ядки, ситно нарязания магданоз и една лъжичка счукан черен пипер. Разбъркваме сместа и я разделяме на 6 части.
  2. Вземаме около 1 кг. втасало хлебно тесто и го разделяме на 7 топки. Разточваме ги на средно големи кори върху кухненския плот.
  3. Намазваме плота с масло и слагаме последователно една върху друга четирите кори, като ги мажем с половината от доматената паста, поръсваме с малко олио и с по 1/6 от ореховата смес. Върху четвъртата кора поставяме шараните, предварително добре изчистени и измити, с отрязани опашки и перки. Поливаме шараните с малко олио, намазваме ги с останалата половина от доматената паста и ги поръсваме с 1/6 от ореховата смес. Покриваме ги с петата и шестата кора, които също поръсваме с орехова смес. Изрязваме по формата на риба, и със седмата кора обвиваме ястието. Декорираме я с обратната страна на вилица или с "тъп" нож, за да оформим "люспи" и "очи". Намазваме я с масло. 
  4. Печем в умерено силна фурна.

Съвет: 

Голямо разнообразие от прясна риба и рибни продукти, може да намерите в магазините: "Carrefour", "Метро", "Пикадили" и "Темпо". (Магазините зареждат рибни продукти всеки вторник и петък).