Продукти
-
1
ч.л.
сол
-
1
ч.л.
червен пипер
-
200
мл.
прясно мляко
-
0,5
ч.л.
черен пипер
-
100
мл.
олио
-
600
г
телешко
, свинско, агнешко или говеждо шкембе
Начин на приготвяне
- Попарваме шкембето с вряща вода за 2-3 минути и веднага го остъргваме с остър нож откъм вътрешната страна.
- След това го изчистваме и откъм външната страна, като зацапаните места измиваме или остъргваме с нож заедно с ципата. Отново го измиваме. Поставяме го в тенджера и го заливаме със студена вода.
- Варим, като постоянно доливаме вода. (За сваряването на говеждо шкембе са необходими 3-7 часа, за телешко 2-3 часа, за агнешко - от 30 до 60 минути. Докато се вари, шкембето трябва да е покрито с вода. Може да използваме и тенджера под налягане за по-бързо сваряване).
- Свареното шкембе изваждаме от тенджерата и накълцваме на парченца, а бульонът го посоляваме и варим още 15-20 минути, като към него прибавяме червения пипер, прясното мляко и мазнината.
- Добавяме накълцаното шкембе към горещия бульон и разбъркваме добре.
- За подправка, отделно поднасяме счукан чесън и оцет.