Шоколадов чийзкейк

Продукти

  • 1 ванилия
  • 2 с.л. какао
  • 400 гр. заквасена сметана
  • 200 гр. захар
  • 3 яйца
  • 425 гр. крема сирене
  • 150 гр. масло
  • 250 гр. черен шоколад
  • 0,5 ч.л. канела
  • 250 гр. какаови бисквити

Начин на приготвяне

  1. Намазваме тортена форма с откопчаващо се дъно (обвиваме я отвън с поне 5 слоя алуминиево фолио, защото чийзкейкът се пече на водна баня и това предпазва да не влезе вода в него) с разтопено масло. 
  2. Смиламе бисквитите, след което ги разбъркваме с канелата и маслото.
  3. Получената смес разстиламе като блат във формичката, като притискаме добре с длан.
  4. Оставяме го 30 минути в хладилника да стегне.
  5. Разтопяваме шоколада на водна баня. 
  6. Захарта, какаото, сметаната, ванилията и крема сиренето разбиваме до хомогенна смес. Добавяме яйцата едно по едно, като не спираме да разбиваме с миксер. Накрая прибавяме и разтопения шоколад, отново разбърквайки до хомогенна смес. 
  7. Получената смес изсипваме върху охладения блат и слагаме тортената форма на водна баня (тя трябва да покрие около 1/3 от височината й).
  8. Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна, до готовност - около 40 минути или докато се стегне в средата. 
  9. Изключваме печката и го оставяме да изстине в нея. 
  10. След това, преместваме чийзкейка в хладилник за няколко часа. 
  11. Преди поднасяне, го отделяме от формата и по желание го поръсваме обилно с какао.