Начин на приготвяне
- Намазваме тортена форма с откопчаващо се дъно (обвиваме я отвън с поне 5 слоя алуминиево фолио, защото чийзкейкът се пече на водна баня и това предпазва да не влезе вода в него) с разтопено масло.
- Смиламе бисквитите, след което ги разбъркваме с канелата и маслото.
- Получената смес разстиламе като блат във формичката, като притискаме добре с длан.
- Оставяме го 30 минути в хладилника да стегне.
- Разтопяваме шоколада на водна баня.
- Захарта, какаото, сметаната, ванилията и крема сиренето разбиваме до хомогенна смес. Добавяме яйцата едно по едно, като не спираме да разбиваме с миксер. Накрая прибавяме и разтопения шоколад, отново разбърквайки до хомогенна смес.
- Получената смес изсипваме върху охладения блат и слагаме тортената форма на водна баня (тя трябва да покрие около 1/3 от височината й).
- Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна, до готовност - около 40 минути или докато се стегне в средата.
- Изключваме печката и го оставяме да изстине в нея.
- След това, преместваме чийзкейка в хладилник за няколко часа.
- Преди поднасяне, го отделяме от формата и по желание го поръсваме обилно с какао.
|