Шоколадов кекс с шоколадова глазура и ягоди

Продукти

  • 150 г масло
  • 5 яйца
  • 180 г захар
  • 1 ванилия
  • 0,5 ч.л. сода
  • 0,5 ч.л. бакпулвер
  • 200 г брашно
  • 50 мл. прясно мляко
  • 2 с.л. какао
  • 200 г шоколад
  • щипка сол
  • за гарниране:
  • 120 г ягоди
  • за глазурата:
  • 250 г шоколад

Време: 60 мин.
Ниво: лесно

Large shokoladov keks s shokoladova glazura i yagodi

Начин на приготвяне

  1. Шоколада и маслото разтапяме заедно, на водна баня и оставяме да се охладят. 
  2. Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме ванилията и щипката сол. 
  3. Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера и содата. 
  4. Към яйчната смес прибавяме брашното и какаото, като бъркаме внимателно. След това добавяме и прясното мляко. Накрая слагаме маслото и шоколада.
  5. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно кексова форма. 
  6. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна, (проверяваме с клечка за готовност). 
  7. За глазурата: разтапяме шоколада на водна баня и с него заливаме кекса, след като вече е поизстинал. 
  8. След това почистваме и нарязваме ягодите и ги подреждаме върху глазурата. 
  9. Оставяме да се стегне леко в хладилник и сервираме.