Продукти
-
4
гр.
сода
бикарбонат (1/4 ч.л.)
-
1
ч.л.
бакпулвер
-
60
гр.
какао
-
250
мл.
червено вино
-
200
гр.
брашно
-
кората от един портокал, настъргана
-
3
яйца
на стайна температура
-
150
гр.
захар
бяла
-
180
гр.
кафява захар
-
125
гр.
масло
меко
-
2
гр.
сол
Начин на приготвяне
- Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме с масло формата или тавичката, в която ще печем кекса, и я поръсваме с какао.
- Смесваме в купа брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта.
- Разбиваме маслото с двата вида захар, докато сместа побелее и стане пухкава.
- Добавяме яйцето и портокаловата кора.
- Сухите съставки и виното добавяме на части, като ги редуваме.
- Не трябва да се притесняваме, ако при добавянето на виното, сместа изглежда пресечена. Това е нормално. След като добавим цялото количество брашно, тестото ще изглежда добре.
- Изсипваме сместа в кексовата форма или тавичка, и печем около 35-40 минути или докато клечка, забита в центъра, излезе суха.
- Оставяме кекса 5-10 минути във формата, след което го обръщаме върху метална скара. По желание може да го намажем със сладко по избор (още топъл) и сезонни плодове.