Начин на приготвяне
- Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме с масло формата или тавичката, в която ще печем кекса, и я поръсваме с какао.
- Смесваме в купа брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта.
- Разбиваме маслото с двата вида захар, докато сместа побелее и стане пухкава.
- Добавяме яйцето и портокаловата кора.
- Сухите съставки и виното добавяме на части, като ги редуваме.
- Не трябва да се притесняваме, ако при добавянето на виното, сместа изглежда пресечена. Това е нормално. След като добавим цялото количество брашно, тестото ще изглежда добре.
- Изсипваме сместа в кексовата форма или тавичка, и печем около 35-40 минути или докато клечка, забита в центъра, излезе суха.
- Оставяме кекса 5-10 минути във формата, след което го обръщаме върху метална скара. По желание може да го намажем със сладко по избор (още топъл) и сезонни плодове.
|