Шоколадов мус с карамелизирани орехи
|
Продукти
-
за муса:
-
0,5
ч.ч.
сметана
млечна, неподсладена за разбиване
-
3
с.л.
еспресо
-
2
жълтъка
-
2
с.л.
захар
-
1
с.л.
какао
-
100
г
шоколад
натурален
-
за орехите:
-
80
г
орехи
-
100
г
захар
|
Време: 40 мин.
Ниво: лесно
|
Начин на приготвяне
- За муса: Разбъркваме с тел жълтъците, захарта, какаото и кафето и ги поставяме върху тенджера с вряща вода на котлона. Бъркаме непрекъснато, докато жълтъците започнат да се сгъстяват.
- Добавяме начупения на парченца шоколад и разбъркваме до разстопяването му, като внимаваме да не останат бучици или парченца, а кремът да стане напълно хомогенен.
- Оставяме да се охлади. Добре охладената сметана разбиваме на пухкав крем и внимателно я смесваме и разбъркваме с шоколадовата основа.
- Изсипваме мусът в купички и го оставяме на студено в хладилника да стегне.
- За орехите: Загряваме захарта на водна баня и пускаме орехите. Овалваме ги.
- Изкарваме ги в чиния.
- Гарнираме муса с орехите и сервираме.
|