Шоколадов салам

Продукти

  • 50 мл. захарен сироп
  • 10 мл. ром
  • 150 гр. течен шоколад
  • 50 гр. стафиди
    (изкиснати в захарен сироп)
  • 100 гр. захар
  • 75 гр. масло
  • 15 гр. какао
  • 230 гр. обикновени бисквити
    ("Житен дар" - 1 голям пакет)

Начин на приготвяне

  1. В голяма купа слагаме захарта и мекото масло.Разбъркваме ги с миксер (използваме телове).
  2. Добавяме 2/3 от бисквитите, счукани на трохи и всички останали продукти, без стафидите. Разбъркваме много добре, с миксер (този път не ползваме теловете, а ако има перка, ако ли не - спиралите).
  3. Най-накрая добавяме стафидите и останалото количество бисквити (едро начупени). Разбъркваме на ръка и оформяме във формата на салам, в лист от оризова хартия или фолио "Fino".
  4. Оставяме да престои в хладилник поне едно денонощие.
  5. Преди рязане, поръсваме салама с пудра захар.