Шоколадов сладкиш с лимон и зехтин

Продукти

  • 1 лимон
    , изцеден на сок
  • 100 г черен шоколад
  • 1 ч.ч. зехтин
  • 180 г захар
  • 4 яйца
  • 1 пак. ванилия
  • 0,5 ч.л. сода
  • 0,5 ч.л. бакпулвер
  • 220 г брашно
  • 2 с.л. какао
  • 50 мл прясно мляко
  • щипка сол

Начин на приготвяне

  1. Черният шоколад разтапяме на водна баня и оставяме да се охлади. 
  2. Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме ванилията и щипката сол.
  3. Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера и содата.
  4. Към яйчната смес прибавяме брашното и какаото, като бъркаме внимателно. Добавяме лимоновия сок и разбъркваме внимателно. След това добавяме и прясното мляко. Накрая добавяме зехтина и шоколада.
  5. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно кексова форма. 
  6. Изпичаме сладкиша в предварително загрята на 170-180 градуса фурна (проверяваме с клечка за готовност).