Продукти
-
3
с.л.
какао
натурално
-
1
пакет
бисквити
1 пакет от 150 г, чаени или какаови - по избор
-
20
мл.
ликьор
амарето
-
250
г
сирене "маскарпоне"
-
100
г
масло
много меко, на стайна температура
-
500
г
черен шоколад
-
750
мл.
сметана
сладкарска
Начин на приготвяне
- Нарязваме/накъсваме маслото на парченца.
- В купа натрошаваме бисквитите на ситно, смесваме ги с маслото и бъркаме до хомогенна смес (може да използваме блендер).
- Разстиламе по дъното на форма за торта и поставяме в хладилник да стегне за минимум 1 час.
- Поставяме сметаната в тенджера на водна баня и я загряваме леко. Начупваме шоколада на парченца и го прибавяме към сметаната. Бъркаме непрекъснато на умерен огън, поне около 20-30 минути - докато сместа започне да се сгъстява.
- Когато се сгъсти отстраняваме от огъня и оставаме да изстине, като отново разбъркваме от време на време. Преди да изстине напълно добавяме Маскарпонето и ликьора, и разбиваме добре (до получаване на хомогенна смес/крем).
- Изсипваме какаовата смес върху блата от бисквити, който вече е стегнал в хладилника. Отново връщаме в хладилника за около 3-4 часа.
- Преди поднасяне, обилно поръсваме тортата с какао. По желание, гарнираме с малко шоколадов топинг.