Шоколадова торта "Трюфел"

Продукти

  • 3 с.л. какао натурално
  • 1 пакет бисквити 1 пакет от 150 г, чаени или какаови - по избор
  • 20 мл. ликьор амарето
  • 250 г сирене "маскарпоне"
  • 100 г масло много меко, на стайна температура
  • 500 г черен шоколад
  • 750 мл. сметана сладкарска

Време: 3 ч. и 30
Ниво: професионално

Large shokoladova torta tryufel

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме/накъсваме маслото на парченца.
  2. В купа натрошаваме бисквитите на ситно, смесваме ги с маслото и бъркаме до хомогенна смес (може да използваме блендер).
  3. Разстиламе по дъното на форма за торта и поставяме в хладилник да стегне за минимум 1 час. 
  4. Поставяме сметаната в тенджера на водна баня и я загряваме леко. Начупваме шоколада на парченца и го прибавяме към сметаната. Бъркаме непрекъснато на умерен огън, поне около 20-30 минути - докато сместа започне да се сгъстява. 
  5. Когато се сгъсти отстраняваме от огъня и оставаме да изстине, като отново разбъркваме от време на време. Преди да изстине напълно добавяме Маскарпонето и ликьора, и разбиваме добре (до получаване на хомогенна смес/крем).
  6. Изсипваме какаовата смес върху блата от бисквити, който вече е стегнал в хладилника. Отново връщаме в хладилника за около 3-4 часа. 
  7. Преди поднасяне, обилно поръсваме тортата с какао. По желание, гарнираме с малко шоколадов топинг.