Шоколадова торта за Свети Валентин

Продукти

  • За плънката:
  • 300 г течен шоколад
  • 6 с.л. прясно мляко
  • 1 с.л. масло
    какаово
  • 30 г орехи
  • За тестото:
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. нишесте
  • 1,5 ч.ч. брашно
  • 250 г краве масло
  • 8 яйца
  • 1,5 ч.ч. пудра захар
  • 6 с.л. ванилия
  • 4 с.л. орехи
    смлени

Начин на приготвяне

  1. Отделяме жълтъците от белтъците. 
  2. Разбиваме жълтъците на водна баня, като добавяме половината от захарта.
  3. След това разбиваме кравето масло на пяна и към него постепенно прибавяме жълтъците.
  4. Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера и пресяваме, добавяме към сместа и бъркаме постоянно.
  5. Разбиваме белтъците на сняг с останалата захар и добавяме към сместа.
  6. Към полученото тесто добавяме смлените орехови ядки и ванилията, до получаване на еднородна смес.
  7. Изсипваме тестото, в предварително намазана с растително масло и набрашнена тортена форма. Печем на умерена фурна около 45 минути.
  8. След като блатът престои във формата около 4 - 5 часа, се изважда и разрязва на две половини.
  9. Разтопяваме течният шоколад на водна баня, добавяме прясното мляко и какаовото масло, и разбиваме.
  10. Оформяме тортата като сърце, като единия блат поставяме за основа и намазваме с част от шоколадовата смес.
  11. Поставяме отгоре вторият блат и заливаме с останалото количество шоколадова смес.
  12. По желание украсяваме тортата с шоколадови розички, или други захаросани фигурки по избор.