Шоколадова торта за Свети Валентин

Продукти

  • За плънката:
  • 300 г течен шоколад
  • 6 с.л. прясно мляко
  • 1 с.л. масло какаово
  • 30 г орехи
  • За тестото:
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. нишесте
  • 1,5 ч.ч. брашно
  • 250 г краве масло
  • 8 яйца
  • 1,5 ч.ч. пудра захар
  • 6 с.л. ванилия
  • 4 с.л. орехи смлени

Време: 60 мин.
Ниво: средно

Large shokoladova torta za sveti valentin

Начин на приготвяне

  1. Отделяме жълтъците от белтъците. 
  2. Разбиваме жълтъците на водна баня, като добавяме половината от захарта.
  3. След това разбиваме кравето масло на пяна и към него постепенно прибавяме жълтъците.
  4. Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера и пресяваме, добавяме към сместа и бъркаме постоянно.
  5. Разбиваме белтъците на сняг с останалата захар и добавяме към сместа.
  6. Към полученото тесто добавяме смлените орехови ядки и ванилията, до получаване на еднородна смес.
  7. Изсипваме тестото, в предварително намазана с растително масло и набрашнена тортена форма. Печем на умерена фурна около 45 минути.
  8. След като блатът престои във формата около 4 - 5 часа, се изважда и разрязва на две половини.
  9. Разтопяваме течният шоколад на водна баня, добавяме прясното мляко и какаовото масло, и разбиваме.
  10. Оформяме тортата като сърце, като единия блат поставяме за основа и намазваме с част от шоколадовата смес.
  11. Поставяме отгоре вторият блат и заливаме с останалото количество шоколадова смес.
  12. По желание украсяваме тортата с шоколадови розички, или други захаросани фигурки по избор.