Шоколадово крем брюле
Продукти
-
0,5
ч.л.
ванилия
екстракт
-
100
г
натурален шоколад
-
240
мл.
сметана
-
3
жълтъка
-
2
с.л.
захар
-
2
ч.л.
захар
светло кафява или бяла
Начин на приготвяне
- Загряваме фурната до 150 градуса.
- Разбиваме жълтъците със захарта и ваниловия екстракт до кремообразна смес.
- Загряваме сметаната почти до кипене, добавяме шоколада да се разтопи в сметаната.
- След това внимателно прибавяме сместа към разбитите жълтъци, като разбъркваме постоянно.
- Разпределяме сместа в 4 огнеупорни формички с обем 125 мл.
- Поставяме формите в дълбок съд, в който наливаме топла вода. (Водата трябва да достига до средата на формичките с крем. Това ще позволи на крема равномерно да се запече).
- Наблюдаваме водата да не заври, при нужда по време на печенето доливаме хладка вода.
- Печем 25-30 минути, като проверяваме готовността както при чийзкейк - средата на крема трябва да е като желе при леко разклащане на формата.
- Изваждаме крема от водната баня, охлаждаме го за 2-3 часа в хладилника.
- Посипваме крема със захар и го запичаме за 3 минути под грила на печката. Най-добре би било да карамелизираме захарта със специална горелка.