Щолен

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Накисваме стафидите в рома (по възможност от предишната вечер). Слагаме 3 пласта хартия за печене върху тавичката.
  2. Пресяваме брашното и бакпулвера. Добавяме всички съставки без сушените кори и разбъркваме. След като омесим добре тестото, добавяме сушените кори и стафиди. Месим докато тестото стане гладко.
  3. Разстиламе тестото на квадрат с размери 30х30 см. Навиваме тестото на руло, като подпъхваме единия край по средата навътре. Целта е да получим асиметричен профил.
  4. Печем в предварително загрята на на 180 градуса, около 55 минути.
  5. Разтапяме масло в малка тенджерка. Намазваме сладкиша веднага след като го извадим от фурната с маслото и го поръсваме с пудра захар. Оставяме го да изстине и повторно намазваме с масло и поръсваме с пудра захар.