Продукти
-
1
пак.
бакпулвер
-
500
г
брашно
бяло
-
за тестото:
-
100
мл.
ром
-
375
г
стафиди
-
1
с.л.
микс от смлени подправки:
карамфил, кардамом, мускат, канела, джинджифил
-
4
капки
бадемова есенция
-
150
г
захар
-
1
пак.
ванилена захар
-
1
щипка
сол
-
100
г
сушени портокалови кори
-
2
яйца
-
200
г
масло
меко
-
250
г
извара
-
250
г
бадеми
обелени и смляни
-
100
г
захаросани сушени кори от лимон
-
за глазурата:
-
100
г
масло
-
50
г
пудра захар
Начин на приготвяне
- Накисваме стафидите в рома (по възможност от предишната вечер). Слагаме 3 пласта хартия за печене върху тавичката.
- Пресяваме брашното и бакпулвера. Добавяме всички съставки без сушените кори и разбъркваме. След като омесим добре тестото, добавяме сушените кори и стафиди. Месим докато тестото стане гладко.
- Разстиламе тестото на квадрат с размери 30х30 см. Навиваме тестото на руло, като подпъхваме единия край по средата навътре. Целта е да получим асиметричен профил.
- Печем в предварително загрята на на 180 градуса, около 55 минути.
- Разтапяме масло в малка тенджерка. Намазваме сладкиша веднага след като го извадим от фурната с маслото и го поръсваме с пудра захар. Оставяме го да изстине и повторно намазваме с масло и поръсваме с пудра захар.