Щолен

Продукти

  • 1 пак. бакпулвер
  • 500 г брашно бяло
  • за тестото:
  • 100 мл. ром
  • 375 г стафиди
  • 1 с.л. микс от смлени подправки: карамфил, кардамом, мускат, канела, джинджифил
  • 4 капки бадемова есенция
  • 150 г захар
  • 1 пак. ванилена захар
  • 1 щипка сол
  • 100 г сушени портокалови кори
  • 2 яйца
  • 200 г масло меко
  • 250 г извара
  • 250 г бадеми обелени и смляни
  • 100 г захаросани сушени кори от лимон
  • за глазурата:
  • 100 г масло
  • 50 г пудра захар

Време: 75 мин.
Ниво: средно

Large shtolen

Начин на приготвяне

  1. Накисваме стафидите в рома (по възможност от предишната вечер). Слагаме 3 пласта хартия за печене върху тавичката.
  2. Пресяваме брашното и бакпулвера. Добавяме всички съставки без сушените кори и разбъркваме. След като омесим добре тестото, добавяме сушените кори и стафиди. Месим докато тестото стане гладко.
  3. Разстиламе тестото на квадрат с размери 30х30 см. Навиваме тестото на руло, като подпъхваме единия край по средата навътре. Целта е да получим асиметричен профил.
  4. Печем в предварително загрята на на 180 градуса, около 55 минути.
  5. Разтапяме масло в малка тенджерка. Намазваме сладкиша веднага след като го извадим от фурната с маслото и го поръсваме с пудра захар. Оставяме го да изстине и повторно намазваме с масло и поръсваме с пудра захар.