Продукти
-
1
л.
вода
-
1
пак.
лимонена киселина
-
2
кг.
захар
-
30
цвята
бъз
Начин на приготвяне
- Измиваме и накисваме цветовете бъз във вода за 24 часа, като ги затиснем така, че да са покрити с вода.
- Получения сок прецеждаме, прибавяме захарта и лимонената киселина и разбъркваме докато захарта се разтвори напълно.
- Изсипваме сиропа в бутилки, като ги пълним догоре, така че да не остава въздух.
- Преди консумация, получения сироп разреждаме с вода в съотношение 1:9.
Съвет:
За сироп използваме цветовете на дървовидния бъз, а на тревистия (който още се казва бъзак) - плодовете.
Ако обичаме газирано, може да разредим с газирана вода.