Начин на приготвяне
- За топинга: Разтапяме маслото в малък съд (касерола). Добавяме захарта и меда. Разбъркваме внимателно докато се разтопят. След това добавяме бадемите, сметаната и канелата. Разбъркваме добре и готвим още около 4-5 минути, докато сместа се карамелизира. Оставяме да се охлади.
- За крема: Загряваме млякото докато започне да завира. В съд разбиваме жълтъците и захарта до сгъстяването им. След това добавяме царевичното нишесте и разбъркваме добре. Постепенно и на тънка струя изливаме горещото прясно мляко. Връщаме сместа отново на котлона, като непрекъснато разбъркваме с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти. Снемаме от огъня и добавяме маслото на няколко пъти. Разбъркваме хубаво докато се разтопи и се поеме от крема. Накрая добавяме ванилията. Оставяме на стайна температура покрит с фолио да се охлади.
- За тестото: Разтваряме маята и половината от захарта в прясното мляко и оставяме за около 10 минути да шупне. Пресяваме брашното със солта. В средата правим кладенче. Добавяме останалата захар, яйцата, маслото и прясното мляко с маята. Замесваме меко тесто. Месим няколко минути докато стане гладко и еластично и след това го поставяме в намаслена купа и го покриваме. Оставяме тестото да втаса на топло за около 2 часа или докато удвои обема си.
- След като тестото втаса, го премесваме още веднъж и го оформяме на топка, след това с длан го притискаме и оформяме като пита. Поставяме го в намаслена форма с подвижни стени и върху него разпределяме карамеления топинг с бадемите. Печем в предварително загрятата на 180 градуса фурна, около 40 минути.
- След като го извадим от фурната, оставяме за 20-30 минути във формата (докато топингът стегне). След това освобождаваме сладкиша от формата и го оставяме да изстине напълно.
- След като е изстинал го срязваме на две части по хоризонтала с остър нож. Върху основата му разпределяме изстиналия крем. Отгоре поставяме втората част с топинга. Нарязваме на парчета и оставяме за час-два да престои на стайна температура преди да сервираме.
|