Сладкиш ''Дамски каприз''

Продукти

  • за блата:
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 125 г масло
    разтопено
  • 1 ч.ч. захар
  • 4 жълтъка
  • за глазурата:
  • 1 ч.ч. орехи
    смлени
  • 0,5 ч.ч. захар
  • 4 белтъка
  • 200 г шипков мармалад
    или конфитюр по желание

Начин на приготвяне

  1. Разбиваме жълтъците и захарта с миксер, докато се получи еднородна смес. 
  2. След това, последователно прибавяме маслото, киселото мляко с угасената в него сода, и брашното. 
  3. Отново разбиваме с миксер, но на по-бавна степен. 
  4. Когато получим напълно хомогенна смес, я изсипваме в предварително намаслена и набрашнена тавичка. Печем на 200 градуса, около 30 минути. 
  5. През това време, с миксера разбиваме белтъците и захарта, докато станат на сняг. 
  6. Готовият блат, намазваме обилно с конфитюра. 
  7. Най-отгоре разстиламе и разбитите белтъци, и поръсваме с орехите.
  8. Така приготвеният сладкиш, връщаме обратно във фурната за кратко или докато белтъците порозовеят.