Продукти
-
2
с.л.
масло
за намазване на формата
-
40
гр.
захар
за карамела
-
1
праскови
компот
-
1
пак.
ванилия
-
1
бакпулвер
-
40
гр.
захар
за тестото
-
4
яйца
-
1
ч.ч.
брашно
Начин на приготвяне
- Включваме фурната на 200 градуса да се загрее предварително.
- Разбиваме яйцата със захарта до побеляване (докато си увеличат обема два пъти).
- Прибавяме ванилията. Пресяваме брашното с бакпулвера и постепенно добавяме към яйцата, като разбиваме непрекъснато. На дъното на 28 см. кръгла тортена форма изсипваме 40 гр. захар + 1 с.л. вода и карамелизираме.
- Оставаме да се охлади и намазваме обилно дъното и стените на формата с масло.
- Много добре отцедените праскови от компота, нареждаме с изпъкналата част надолу, на дъното на формата. Отгоре изсипваме тестото.
- Печем при 200 градуса, около 30 минути. След това обръщаме сладкиша върху чиния за сервиране и сиропираме докато е горещ със сока от компота.
- Оставяме да изстине и сервираме с топка ванилов сладолед или малко разбита сметана.