Продукти
-
1
кг.
захар
-
1
ч.л.
лимонтузу
-
200
г
орехи
, почистени и начупени на 2 или повече парченца
-
500
мл
вода
и още 300 мл. за сиропа
-
1
кг.
смокини
зрели, но не меки
Начин на приготвяне
- Измиваме и подсушаваме добре смокините, отстраняваме дръжките.
- Слагаме водата в тенджера да заври, отстраняваме я от огъня и потапяме смокините за 5 минути, изваждаме ги и ги отцеждаме добре.
- Правим сироп от захарта и 300 мл вода. Поставяме смокините в горещия сироп, изчакваме сиропа и смокините да заврат заедно, и ги снемаме от огъня.
- Оставяме смокините да престоят така около 10 часа.
- След това слагаме още 200 г захар и отново ги слагаме да заврат - този път около 15 минути.
- Преди да свалим сладкото от огъня добавяме лимонтузуто.
- След като снемем от огъня добавяме орехите и разбъркваме добре. Изсипваме в бурканчета.