Сладко от зрели смокини с орехи

Продукти

  • 1 кг. захар
  • 1 ч.л. лимонтузу
  • 200 г орехи
    , почистени и начупени на 2 или повече парченца
  • 500 мл вода
    и още 300 мл. за сиропа
  • 1 кг. смокини
    зрели, но не меки

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и подсушаваме добре смокините, отстраняваме дръжките.
  2. Слагаме водата в тенджера да заври, отстраняваме я от огъня и потапяме смокините за 5 минути, изваждаме ги и ги отцеждаме добре.
  3. Правим сироп от захарта и 300 мл вода. Поставяме смокините в горещия сироп, изчакваме сиропа и смокините да заврат заедно, и ги снемаме от огъня. 
  4. Оставяме смокините да престоят така около 10 часа.
  5. След това слагаме още 200 г захар и отново ги слагаме да заврат - този път около 15 минути.
  6. Преди да свалим сладкото от огъня добавяме лимонтузуто. 
  7. След като снемем от огъня добавяме орехите и разбъркваме добре. Изсипваме в бурканчета.