Содена питка

Продукти

  • 2 с.л. оцет
  • 0,5 ч.л. бакпулвер
  • 0,5 ч.л. сода
  • 1 ч.л. захар
  • 0,5 ч.л. сол
  • 100 мл. олио за намазване
  • 1 с.л. олио
  • 400 мл. вода топла
  • 800 г брашно

Време: 50 мин.
Ниво: лесно

Large sodena pitka

Начин на приготвяне

  1. Пресяваме брашното над дълбока тава. В средата правим кладенче, в което слагаме: 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар. Содата бикарбонат и бакпулверът угасяме в оцета. Още докато шупти го добавяме в кладенчето. Започваме "събирането" на тесто. Наливаме малко по малко водата, така, че постепенно да се получи тестяна топка. Покриваме с памучни кърпи и оставяме да почине за 30 минути. 
  2. Намазваме кухненския плот с олио и измесваме тестото върху намазнената повърхност. Намазваме тавичка за печене с олио. От топката оформяме питка с форма по желание. Намазваме питката с памук, топнат във вода и олио.
  3. Печем в загрята фурна, на 200 градуса - първо отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което включваме отгоре още 15-20 минути.