Сос „Болонезе“

Продукти

  • черен пипер
    на вкус
  • 1 стрък целина
  • олио
  • 150 мл червено вино
  • 150 мл мляко
  • 6 с.л. доматено пюре
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 400 г кайма
  • 80 г бекон
  • сол
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. В дълбок тиган нагорещяваме олиото. След това добавяме ситно нарязания бекон и го запържваме за около 3-4 минути.
  2. Добавяме измитият, почистен и настърган морков, както и ситно нарязаната глава лук и чесъна.
  3. Разбъркваме добре и запържваме още 5 минути. Добавяме и каймата. Разбъркваме добре и непрекъснато, за да не остане каймата на бучки. Бъркаме докато каймата леко се запържи.
  4. След това добавяме доматеното пюре, червеното вино, нарязаната на дребно целина, сол и черен пипер на вкус. 
  5. Намаляваме котлона и оставяме соса да къкри на слаб огън за около 40-50 минути. Накрая добавяме и прясното мляко и оставяме да поври още 5-10 минути.