Спагети със скариди и бейби октоподчета

Продукти

  • черен пипер
  • риган
  • пармезан на блокче
  • 3 скилидки чесън
  • сол
  • зехтин
  • 0,5 пакет спагети
  • 300 г бейби октоподчета
  • 400 г скариди пресни (небланширани)
  • 1 домат голям, обелен
  • 100 мл бяло вино

Време: 25 мин.
Ниво: лесно

Large spageti sas skaridi i beybi oktopodcheta

Начин на приготвяне

  1. Почистваме октоподчетата и измиваме скаридите. В дълбок тиган запържваме леко смачканите скилидки чесън, риган и черен пипер (скилидките смачкваме с широката страна на ножа).
  2. Добавяме скаридите и нарязаните октоподчета, и наливаме бялото вино. Задушаваме така около 10 минути на слаб огън и добавяме нарязания на кубчета обелен домат.
  3. Завираме вода в голяма тенджера и добавяме 1 ч.л. сол. Изсипваме половин пакет спагети (за предпочитане номер 5) и варим около 8 минути, за да станат *ал денте.
  4. С лъжица за спагети ги изцеждаме от водата и ги слагаме в тигана, в соса. Разбъркваме добре. Сервираме отгоре с настърган на люспи пармезан.

Съвет: 

Спагетите със скариди и бейби октоподчета са подходящи да консумираме с охладено бяло вино.

* ал денте (al dente) - италианска фраза, отнасяща се към паста или друга храна, която се готви до тогава, до когато оказва лека съпротива при сдъвкване, но не е мека или преварена.